Joulukuun näyttely ja verkkokurssit

Taidealaa koetellut koronavuosi synnytti galleristeille uuden tavan toimia – ammattitaiteilijat jakavat nyt osaamistaan verkossa

Koronaepidemian vaikutukset ovat iskeneet erityisen voimakkaasti taide- ja kulttuurialalle. Alan järjestöt sekä eri valtiolliset ja kunnalliset tahot ovat tukeneet toimijoita muun muassa jakamalla ylimääräistä rahoitusta, ja alan tekijät ovat etsineet kiireisesti tapoja uudistua selvitäkseen poikkeuksellisista ajoista. Haasteet ovat myös saaneet yksityiset luovien alojen toimijat hakemaan ratkaisuja yhteisistä liiketoimintamalleista. GalleriAri näki pandemian aiheuttamassa poikkeustilassa mahdollisuuden, ja tuottaa nyt yhdessä viiden taiteilijan kanssa kotoiluaikakauteen soveltuvia taideverkkokursseja.

Koronakevään tarina on monelle kuluttuurialan toimijalle täsmälleen sama. Kysyntä loppui yhdessä vuorokaudessa. Näin kävi myös jo 20 vuotta toimineelle taidegalleria GalleriArille. “Kävijämäärä pysähtyi yhdessä päivässä. Laitoimme gallerian ovet ensimmäistä kertaa koko yrityksen historian aikana kiinni 2,5 kuukaudeksi”, toteaa GalleriArin yrittäjä Ari Hänninen.

Toiminnallisuuteen panostavat galleristit eivät kuitenkaan jääneet pitkäksi aikaa laakereilleen lepäämään. Erilaisten tukimuotojen auettua hakuun pohdittiin, miten galleria voisi jatkaa missionsa toteuttamista saattaa taide osaksi kaikkien ihmisten arkea. 

“Halusimme kehittää gallerian toimintaa yhteisöllisiä periaatteitamme vaalien niin, että pystyisimme edelleen työllistämään pandemian aikana itsemme ja taiteilijoita. Syntyi ajatus ammattitaiteilijoiden verkkokursseista. Näin myös laajempi asiakaskunta pääsisi kokemaan ja tekemään taidetta eristäytymisestä huolimatta” kertoo nuorempi galleristi Anna-Katri Hänninen.

Etelä-Savon Ely-keskus antoi hankkeelle myönteisen tukipäätöksen, joka mahdollisti galleristien täysipainoisen keskittymisen taideverkkokurssien kehittämiseen. Tuloksena lanseerataan joulumarkkinoille viiden arvostetun taiteilijan vetämät verkkokurssit. Ammattitaitonsa perusteita avaavat Urho Kähkönen, Urpo Martikainen, Emmi Mustonen, Katri Niemi ja Mika Törönen.

Uutisankkurina monelle tutuksi tullut akvarellitaiteilija Urpo Martikainen toteaa, että korona-pandemia on hyvää aikaa availla uusia ovia kanssakäymiselle, jos joitakin ovia sulkeutuu. “Verkkokurssien tekeminen oli mielenkiintoinen prosessi. Itselläni oli se etu, että kameran edessä työskentely oli tuttua, eikä siihen tarvinnut erityisesti paneutua. Arvokasta oli myös hyvä yhteistyö kurssin tuottajan kanssa. Ei tarvinnut liiaksi painiskella kuvaratkaisujen tai kuvakulmien kanssa, ymmärsimme toisiamme. Akvarellityöskentely sinänsä on monissa työvaiheissa nopeasti etenevää, ja siksi se sopi hyvin tällaiseen reaaliaikaisesti etenevään demonstraatioon.”Gallerian ja taiteilijoiden välinen toimintamalli on tässä muodossaan ensimmäinen laatuaan Suomessa. Myytyjen kurssien tuotot jakautuvat gallerian ja taiteilijoiden kesken. “Suunnitelmissa on edelleen kasvattaa kurssitarjontaa kehityshankkeen jälkeen ja tähdätä kansainvälisille markkinoille englanninkielisellä sisällöllä.” kertoo nuorempi galleristi Anna-Katri Hänninen.

Kurssit julkaistaan 1.12. osoitteessa galleriari.fi. Samana päivänä avataan myös kurssien opettajien yhteisnäyttely GalleriArissa osoitteessa Kasarminkatu 3, Mikkeli. Näyttely on avoinna yleisölle koko joulukuun ajan.

galleriari
Author: galleriari