Varjotarinoita, 20.8.-18.9.2021

Tarinoita varjoista, valolla

Perjantaina 20.8. avautuu GalleriArin vintillä kolmen valotaiteilijan yhteisnäyttely Varjotarinoita. Mukana ovat mikkeliläinen valaistussuunnittelija Elisa Hillgen, tamperelaislähtöinen kuvataiteilija Mollu Heino Luvialta sekä Vaajakoskelta kotoisin oleva, nykyisin Helsingissä toimiva valotaiteilija Jere Suontausta.

Näyttely esittelee jokaiselta taiteilijalta muutamia töitä, joiden pääasiallisena materiaalina tai elementtinä on valo. Varjot, heijastukset ja valon liike nostavat esiin katsojien omia mielikuvia ja muistoja. Teoksissa voi nähdä revontulia, pitsejä, veden liplatusta, puunrunkoja tai jopa synkkiä muistoja. 

Elisa Hillgen on monille mikkeliläisille tuttu valaistussuunnittelija ja kulttuurin puuhanainen. Esimerkiksi Hillgenin järjestämä valotapahtuma Illumio ilahdutti suurta joukkoa vuosina 2018-2019. Omassa taiteellisessa työssään Elisa tutkii valon ilmiöitä, kuten heijastuksia, varjoja ja niiden luomia tunnelmia. Normaalisti kaupunkitilan ja ulkovalaistuksen parissa työskentelevä Hillgen on galleriaympäristössä uuden äärellä. 

Mollu Heino on Luvialla asuva taiteen maisteri ja kuvataiteilija, jonka työt saavat inspiraationsa luonnosta, esimerkiksi maisemista ja puistonäkymistä. Heinon työskentely sisältää monipuolisia tekniikoita ja tiloja – maalaustaiteesta kookkaisiin julkisiin teoksiin, gallerioista kaupunkiympäristöön. Heino suorittaa parhaillaan tohtoriopintoja Aalto-yliopiston taiteen laitoksella. 

Jere Suontausta on valosuunnittelun koulutusohjelmasta valmistunut teatteritaiteen maisteri, joka on työskennellyt monialaisesti ja -aistisesti sekä esittävien että vähemmän esittävien taiteiden parissa. Suontausta työskentelee mielellään intuitio edellä, usein löydettyjä ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Töissä yhdistyy valon kanssa liike, video, ääni tai muu aisteja ja ajatuksia herättelevä elementti. 

Valotaide on visuaalisen taiteen muoto, jossa valo on määräävässä roolissa materiaalina tai teemana. Valotaiteessa valon laadulla on merkitys, eikä sen päätarkoitus ole näkyvyys. Valotaiteeseen sisältyy muun muassa valoveistoksia ja tilateoksia, mutta myös performanssi, ympäristöteos tai tekstiiliteos voi olla valotaidetta. Suomessa valotaiteen ja sen tekijöiden asemaa edistämään perustettiin vuonna 2017 Suomen Valotaiteen Seura FLASH. Hillgen ja Suontausta ovat seuran jäseniä. 

Taiteilijat ovat tavattavissa avajaisissa pe 20.8. klo 17 alkaen ja ohjelmassa klo 17.30 keskustelutilaisuus valotaiteesta ja taiteilijoiden omasta suhteesta valoon. Avajaisia vietetään gallerian pihalla sään salliessa, muussa tapauksessa sisätiloissa vintillä. Gallerialla anniskeluoikeudet. Tervetuloa! 

Lisätietoja galleristi Anna-Katri Hänninen 

galleriari@galleriari.fi

GalleriAri

Kasarminkatu 3, Mikkeli 

Näyttely on avoinna 20.8.-18.9.2021 

Ti-pe klo 10-17

La klo 10-13

galleriari
Author: galleriari